Opublikowano Dodaj komentarz

Pozycje obowiązkowe kuchennej szafki

Wprowadź zioła na stałe do swojej diety i wykorzystuj właściwości zdrowotne, które daje natura! Caffe Wasyl przygotował listę, która pomoże Ci wybrać najlepsze pozycje.

1.Czystek

czystek
  • hamuje rozwój stanów zapalnych
  • zwalcza drobnoustroje
  • oczyszcza ciało z toksyn
  • poprawia kondycję skóry
  • pomaga w walce z trądzikiem
  • rozpuszcza zatory i zakrzepy
  • zapobiega chorobie niedokrwiennej serca


    Dzięki temu hamuje rozwój stanów zapalnych i zwalcza drobnoustroje chorobotwórcze. Doskonale sprawdza się zatem w okresie przeziębień. Pomaga oczyszczać ciało z toksyn i metali ciężkich. Dzięki temu poprawia kondycję skóry, zapobiega pojawianiu się zmarszczek i pomaga pozbyć się trądziku

2. Cascara

Cascara

Cascara to nic innego jak suszone skórki owoców kawowca. Cascara pierwotnie serwowana była wyłącznie w Etiopii i Jemenie. Paradoks tego napoju polega na tym, że jego produkcja to „odpadki” z kawy, a po przygotowaniu napój smakuje jak herbata owocowa. Jest to napój o wyczuwalnej słodkiej nucie suszonych śliwek, moreli z niewielką ilością kofeiny. Napar z cascary znakomicie komponuje się z cytryną, zieloną herbatą czy świeżymi owocami. Cascara zawiera duże ilości polifenoli i przeciwutleniaczy.

Właściwości:

  • reguluje rytm wypróżnień
  • wspomaga oczyszczanie jelit z zalegających w nich złogów
  • wykazuje działanie przeciwzapalne
  • poprawia trawienie stymulując wydzielanie soków trawiennych
  • oczyszcza organizm z toksyn

3.Baobab

baobab – proszek z owocu

Baobab jest wykorzystywany powszechnie przez rdzennych mieszkańców Afryki, również w celach leczniczych. Właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, antybakteryjne owoców baobabu potwierdza nowoczesna medycyna. Ze względu na bardzo wysokie stężenie witaminy C i potencjał przeciwutleniający uznano je za kolejny superfood.

Owoce baobabu zawierają sześciokrotnie więcej witaminy C niż pomarańcze i więcej wapnia niż mleko. Dzięki temu korzystnie wpływają na kości i stan uzębienia, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych oraz pozwalają czuć się pewnie w okresie przeziębienia i grypy. Są bogatym źródłem antyoksydantów. Miąższ baobabu w proszku dostarcza również ogromnych ilości błonnika, który przyspiesza metabolizm i korzystnie wpływa na układ pokarmowy.

  • dwukrotnie przewyższa mleko pod względem zawartości wapnia
  • ma więcej żelaza niż czerwone mięso
  • posiada sześć razy więcej przeciwutleniaczy niż jagody
  • ma sześć razy więcej potasu niż banany
  • posiada bombę minerałów: wapń, potas, magnez
  • z powodu dużej ilości witaminy C oraz probiotycznych włókien wzmacnia system odpornościowy
  • regeneruje układ nerwowy poprzez wysoką ilość potasu. Przyda się jeśli pije się dużo kawy lub alkoholu
  • ze względu na zawartość błonnika wspomaga odchudzanie

4. Kwiat wrzosu

Kwiat wrzosu

Wrzos zwyczajny (pospolity) to roślina, której kwiaty podziwiamy już wczesną jesienią. Porasta łąki i polany lasów, okolice wyrębów, laski brzozowe i sosnowe, urozmaicając chłodną kolorystykę krajobrazu. Niewielu z nas jednak wie, że oprócz walorów estetycznych, ten zwyczajny wrzos jest także ziołem i ma zastosowanie w fitoterapii.Jak każda roślina, która wspomaga nasze zdrowie, wrzos ma wiele ciekawych pod tym względem, substancji. Oto niektóre z nich:

  • arbutyna – glikozyd, który dezynfekuje drogi moczowe
  • garbniki – niszczą bakterie i dezaktywują jad bakterii, stosowane w biegunkach
  • flawonoidy – substancje o działaniu przeciwutleniającym (kwercytyna i mirycetyna)
  • kwasy organiczne – wpływają na przemianę materii, wydzielanie śliny i soku żołądkowego, poprawiają apetyt
  • olejki eteryczne – relaksują mięśnie gładkie jelit i łagodzą spastykę układu moczowego
  • gorycz – poprawia procesy trawienne
  • potas – warunkuje prawidłową pracę mięśni i serca
  • krzem – pozytywnie wpływa na tkankę łączną

5. Morwa biała

morwa biała – kostka

Te jedyne w swoim rodzaju owoce mają bardzo korzystny wpływ na nasz organizm i pomagają regulować przebiegające w nim procesy. Morwa biała suszona krojona warta jest uwagi jako sposób na codzienną profilaktykę zdrowotną. Oto najcenniejsze właściwości owocu morwy

  • działanie moczopędne i przeciwgorączkowe
  • spowalnianie starzenia
  • ochrona organizmu przed cukrzycą i jej skutkami
  • obniżanie poziomu cholesterolu
  • wspomaganie odchudzania
  • wspieranie walki z infekcjami
  • regulacja ciśnienia krwi

Wybierz swoje zioła, kliknij TUTAJ

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *